• "Det gäller att sätta dit utvecklarna - med glimten i ögat"

    Emma & Anna om hur det är att jobba som testare

Jobba som testare – och med testautomatisering

– Det roliga är att försöka hitta fel. Man kan faktiskt bli lite besviken när man inte hittar något, säger Emma Hägglund när hon beskriver hur det är att jobba som testare på Lemontree.

Att jobba som testare handlar i grunden om att se till att ett IT-system fungerar som det ska, att säkra kvaliteten vilket många gånger är enormt viktigt. I vissa fall kan det handla om liv och död, som att säkerställa att IT-systemen i ett flygplan eller bil fungerar som de ska. I andra fall att stora pengar inte går förlorade, e-handlare måste till exempel vara helt säkra på att sajten fungerar och att det går att handla varor som det är tänkt.

Just nu söker vi nya talanger – sök jobb som testare hos oss

Det gäller att sätta dit utvecklarna – med glimten i ögat

Testyrket är alltså enormt viktigt och väldigt varierande. I första hand handlar det om att hitta fel i koden, testaren lagar inte felen utan skickar vidare en rapport.

– Det gäller att sätta dit utvecklarna, fast med glimten i ögat, säger testaren Anna Wallén som just nu sitter som konsult ute hos Telia. Det kan bli lite vi-och-dom-känsla, vilket är viktigt att undvika. I grunden vill vi ju samma sak, att skapa ett riktigt bra och väl fungerande system för användarna.

Anna, som är civilingenjör vid KTH, och Emma, som har en kandidatexamen i informatik, hamnade på Lemontree som testare på samma sätt. De gick ett relativt brett traineeprogram inom test och testautomation på kontoret i Stockholm och fick hitta sin niche.

– Vi är ett väldigt bra gäng här som kommit varandra nära. Det finns olika personligheter men alla kommer överens fint och nya kommer in fort i gänget. Jag tycker överlag att vi har en hjälpsam kultur, det är självklart att man hjälper till och vi sitter ju nära varandra här på Telia, så det går ofta undan, säger Anna.

Noggrann, positiv och kritiskt tänkande – jobba som testare

Så vad krävs för att bli en bra testare? Både Emma och Anna lyfter fram att man bör vara noggrann och ha integritet, att kunna stå på sig är en viktig egenskap. Men det gäller också att kunna formulera sig positivt och tänka på vad man säger. Det kan vara känsligt att påtala fel i en utvecklares kod och då gäller det att kommunicera på rätt sätt. Sist men inte minst måste man vara kritiskt tänkande, att tänka att man vill hitta fel, och det gäller att kunna vända och vrida på saker.

Som testare gäller det samtidigt att vara ödmjuk och inte för självsäker, poängterar både Anna och Emma.

– Sen finns det ju som i alla jobb vissa moment som kan vara mindre roliga. Jag ska erkänna att det inte alltid är jättekul att skriva rapporter, vissa kan vara rätt långa, säger Emma. Sen kan det vara tråkigt när någon av systemen ligger nere av någon anledning, då finns det inte så mycket man kan göra som testare.

jobba som testare

“Några testfall har man igång som rullar – så det blir att varva lite”

Så hur ser en arbetsdag ut för en testare?

– Oftast läser man av mailen direkt på morgonen och stämmer av
ärendehanteringssystemet, på Lemontree jobbar vi en hel del med Jira, säger Anna. Efter det startar man upp testfall och kollar de som fallerade när man gick hem dagen innan. Några testfall har man igång som rullar, så det blir att varva lite.

– Sen analyserar man resultat och skapar egna ärenden där man rapporterar in defekter, fortsätter Emma. Många tester vi gör är automatiserade, så är det rena automationsfel kan man skicka det vidare till utvecklarna, men med tiden lär man sig fixa en hel del själv.

“Man måste helt enkelt kunna läsa och följa kod”

Testfallen är ofta skrivna i VBScript och man måste förstå grunderna i programmering för att kunna jobba som testare. Att kunna grunderna i Java eller C är bra, man måste helt enkelt kunna läsa och följa kod. Det system Lemontree jobbar efter är objektorienterat.

– Det finns många moment som är kul med det här jobbet, men jag gillar framför allt att det är väldigt varierat. Det handlar inte bara om att testa, det är mycket möten och kontakt med människor, säger Emma.

– Det är helt klart en inkörsport, fortsätter Anna. Just här på Telia har flera gått mot att bli projektledare och i vissa fall har det gått ganska fort. En del varvar tester med projektledning eller utveckling.

Är du intresserad av att veta mer om hur det är att jobba som testare? Hör av dig till oss så berättar vi mer, eller ta en titt på vår jobbsajt och se vilka lediga tjänster som finns.

Text & foto: Magnus Aschan