GUI-baserad testning

GUI-testning (Graphical User Interface) är en metod för att utvärdera och testa användargränssnittet på skärmen, vilket inkluderar att kontrollera funktioner, flöden och responsivitet.

GUI-baserad testning är en metod som man hittar längre upp i testpyramiden, testerna täcker nivån på användargränssnittet och testar bakomliggande kod och komponenter i sin helhet. Man får då en väldigt bred täckningsgrad och testar funktionerna som en slutanvändare jobbar i. Det är viktigt att både testa utforskande i användargränssnittet, men också att automatisera testningen på den här nivån för att möjliggöra en snabbare återkoppling till utvecklaren.

Vad är GUI?

GUI-testing (Graphical User Interface) är en process för att utvärdera och testa användargränssnittet på sin skärm, där du utför olika uppgifter som att boka resor, sköta privata ärenden, dejta, skicka e-post och till och med titta på de senaste Marvel-filmerna. Syftet med GUI-testning är att säkerställa att allt fungerar smidigt och att du kan interagera med gränssnittet på ett enkelt och intuitivt sätt. Testarna kontrollerar att knappar, menyer, fält och andra element svarar korrekt och utför sina avsedda funktioner. Genom att genomföra GUI-testning kan utvecklare upptäcka och åtgärda eventuella fel eller brister i gränssnittet för att optimera din upplevelse när du använder olika program och applikationer.

Vanliga verktyg för GUI testing

Man använder det visuella gränssnittet, såsom en webbläsare, mobilapplikation eller skrivbordsklient, för att testa funktioner, flöden och responsivitet och det kan göras både av en manuell testare eller genom att använda testautomatisering. Vanliga verktyg som används idag är bland annat Selenium, Playwright, Cypress m.fl., men det finns också mer kraftfulla och lättanvända verktyg som gör det enklare att automatisera gränssnittet såsom OpenText UFT, SmartBear TestComplete och Tricentis Tosca. Dessa simulerar en användare som klickar och fyller i formulär i gränssnittet precis som en slutanvändare, men till skillnad från en manuell testare så kan man testa samma sak om och om igen utan att missa något.

Testerna på den här nivån inkluderar ofta regressionstester, systemtester eller end-to-end tester för att säkerställa att nya funktioner inte har påverkat viktig befintlig funktionalitet i ens applikation.

Kontakta oss för konsultation eller frågor rörande Testkoncept

Har du frågor eller behöver hjälp med implementeringen av det nya finansiella regelverket från EU? Tveka inte att höra av dig till oss. Fyll i formuläret så återkommer vi till dig inom kort. Vi finns här för att hjälpa dig att ta nästa steg i din digitala utveckling.

Hur kommer jag igång med GUI testing?

Många är ofta i den situation att det inte finns några tester skrivna på den här nivån och att det heller inte finns någon automatisering. För att komma igång gäller det då att se över behovsbilden för vilka kvalitetskontroller som är viktiga i sin helhet för applikationen och på så vis kunna sätta scopet för vilka tester som man behöver göra på den här nivån. Det är fördelaktigt om man bryter ner behovsbilden återkopplat till krav eller riskbaserad till applikationens viktigaste funktioner och flöden. Därifrån kan man då beskriva vilka tester som behöver utföras, vilket kan göras med klassiska testskript eller med hjälp av Behaviour Driven Development (BDD) t.ex. Gherkin synthax, som då beskriver användningsfall på kravnivå men som också hänger ihop med både utvecklade funktionaliteter och tester.

Har man väl definierat vad man behöver testa så har man då också en bra bas att stå på med vad man ska automatisera. För att skapa en bra automatisering så är det också viktigt att se över hur mycket du ska automatisera, om det är småskaligt eller storskaligt så behöver du tänka på din arkitektur. Tänk också på återanvändbarhet och att anpassa lösningen efter kompetensen i ditt team så att du inte hamnar i ett läge där bara en person vet hur det fungerar. Det här skapar personberoenden och flaskhalsar vilket är raka motsatsen till vad testautomatiseringen är tänkt att lösa.

Vi kan givetvis hjälpa dig att navigera i alla dessa utmaningar, verktyg och tekniker så att du tar dig an rätt uppgifter på din test och automatiseringresa.! Med LemonTrees expertis inom GUI-testning kan du tryggt lansera mjukvaror och applikationer med enastående användarupplevelse. Vi säkerställer funktionalitet, responsivitet och enhetlig design.

Med våra skräddarsydda lösningar hjälper vi dig att säkerställa hög kvalitet och effektivitet i dina testprocesser på ett smidigt sätt. Kontakta oss idag för att ta del av vår expertis och optimera dina testprocesser för bästa möjliga resultat.

Konsultchef Test/QA

Ludwig Östlund

Ludwig har arbetat med testautomatisering i komplexa projekt sedan 2012. Idag är han chef över TestOps-teamet på Lemontree och driver därtill kompetensområdet för kvalitetssäkring och testautomatisering. Ludwig utbildar även frekvent i testmetodik och blev 2021 utsedd till topp tre årets kulturbärare av Great Place to Work i hela Sverige.

ludwig.ostlund@lemontree.se | +46 (0) 700 651 667 | LinkedIn

Vanliga frågor & svar om GUI-baserad testning

Här hittar du svar på de vanligaste frågorna vi får från våra kunder. Vi har samlat information och lösningar på olika ämnen och problem som kan uppstå. Oavsett om det gäller tekniska frågor, produktinformation eller allmänna funderingar, så finns vi här för att hjälpa dig.

Hittar du inte svar på din fråga?
Vilka aspekter av användarupplevelsen bör jag fokusera på vid GUI-testing?2023-06-30T15:26:25+02:00

Vid GUI-testing bör du fokusera på flera aspekter av användarupplevelsen, inklusive responsivitet, interaktivitet, användarvänlighet, tydlighet i design och layout, feedback och återkoppling, samt korrekt funktionalitet av knappar, inmatningsfält och navigering. Du bör också testa kompatibilitet på olika enheter och webbläsare, samt säkerställa att text och grafik visas korrekt. Genom att noga utvärdera dessa aspekter kan du optimera gränssnittets användarupplevelse och säkerställa en smidig och tillfredsställande interaktion för användarna.

Hur testar jag gränssnittets kompatibilitet på olika webbläsare och enheter?2023-06-30T15:25:32+02:00

För att testa gränssnittets kompatibilitet på olika webbläsare och enheter kan du använda tekniker som responsiv design, emulatorer och verktyg för cross browser testing Genom att testa gränssnittet på olika webbläsarversioner och enheter som mobiltelefoner och surfplattor kan du identifiera och åtgärda eventuella avvikelser eller buggar. Automatiserade testramverk och verktyg, såsom Selenium eller BrowserStack, kan vara användbara för att utföra omfattande tester och säkerställa en enhetlig användarupplevelse över olika plattformar.