Mobiltestning

Numera har alla som bekant en mobiltelefon. Företag och tjänster dirigerar ständigt användaren till appar i vilken tjänsten eller produkten tillhandahålls. Appen laddas ned av användaren som själv navigerar i gränssnittet. Givet detta ställs höga krav på tillgänglighet och funktionalitet, varför prestanda och användarvänlighet är av absolut största vikt.

det här måste du veta om automatiserade mobiltester
Användarvänlighet & prestanda

För att säkerställa prestanda och användarvänlighet, alltjämt som appen också körs/uppdateras på ett sömlöst sätt, krävs omfattande och kontinuerlig testning, även över flera plattformar och operativsystem. Nuförtiden pratas också om ”mobile first”, dvs. att mobilapplikationens vikt blir större och utvecklingsfokus läggs ofta där först, som en naturlig konsekvens av användarbeteende. Vi har lång erfarenhet av att testa just detta i komplexa miljöer med många integrationer.

Kontakta oss för konsultation eller frågor rörande Testkoncept

Har du frågor eller behöver hjälp med implementeringen av det nya finansiella regelverket från EU? Tveka inte att höra av dig till oss. Fyll i formuläret så återkommer vi till dig inom kort. Vi finns här för att hjälpa dig att ta nästa steg i din digitala utveckling.

Mobiltestning

Vad är mobiltestning?

Applikationsutveckling är en snabbt föränderlig bransch där det ställs allt högre krav på test. Nya teststrategier behöver utvecklas parallellt med mobila applikationer. Med kortare testcykler blir med tiden en stor utmaning. Även tillgången till testmiljöer är en utmaning eftersom varje mobil plattform och operativsystem är att betrakta som en egen testmiljö. Det gör att det ställs allt högre krav på en väl fungerande testorganisation som kan hantera dessa utmaningar på ett bra sätt. Med mobilitet införs dessutom ytterligare aspekter i fråga om applikationers prestanda på olika platser och i olika nätverk.

Med lösningar för mobiltestning hjälper vi våra kunder att leverera hög kvalitet tack vare hög kompetens och marknadsledande verktyg. Den explosiva utvecklingen inom mobila applikationer gör att mjukvaruindustrin står inför nya utmaningar inom mobil testning.

Våra lösningar för mobiltestning och teststrategier som omfattar inte bara mobila applikationer, utan hela applikationsplattformen inklusive back-end för att möjliggöra ”end-to-end” tester.

Vi har experter som bistår er i er kvalitetssäkring av mobila enheter och appar, men även kompletta lösningar för detta. Våra konsulter hjälper er att ta fram lösningar för att kvalitetssäkra, testa och automatisera testexekvering. Vi utför även testning åt er, på plats, via vårt testcenter eller i molnet.

det här måste du veta om automatiserade mobiltester

Hur vi jobbar med mobiltestning?

Med vår breda erfarenhet och djupa tekniska kompetens kan vi anpassa vår leverans utifrån era behov. Detta gäller både såväl uppsättning av mobiltestning och förvaltning och uppdatering av befintligt testförfarande.

Går det att genomföra automatiserade tester även till appar?

Absolut! Även om automatiserade testar av webb-GUI:n funnits ganska länge nu med verktyg såsom Selenium så är testverktygen för mobilapplikationer betydligt nyare. Appium är bland de mest mogna testverktygen för appar, men på senare år har Apple och google själva börjat utveckla native UI-testverktyg såsom Swift UI tests i Xcode och Jetpack Compose UI tests i Android Studio. Dessa verktyg är de absolut bäst anpassade verktygen för apptestning av native appar men har ett par större nackdelar. Det ena är att de kräver att applikationerna som testas byggs i Swift UI och Jetpack Compose som är relativt nya toolkits från respektive plattform. Det andra är att de kräver att automatiseringen skrivs i plattformsspråken. Om ni är intresserade av att jobba beteendedrivet (BDD) så finns också verktyg som tex Katalon Studio som använder sig av Appium och integrerar med bland annat Jira och både Browserstack och Saucelabs. Oavsett vilken lösning som passar er bäst så erbjuder vi på Lemontree expertis på området!

Sätta upp ett lokalt Mobile Device Cloud hos kund

Denna lösning möjligör att testare och utvecklare kan testa sina Mobila applikationer remote, både manuella och automatiserade tester. Lösningen erbjuder remote tester via ett Web Browser GUI, där användaren kan sitta och genomföra testerna varsomhelst ifrån så länge denne har VPN/VDI, men den mobila devicen är fysiskt ipluggad i en PC/Mac inne på organisationens kontor eller serverhall. Därifrån kan devicen säkert vara uppkopplad mot organisationens interna test-miljöer och test-nätverk, något som inte är möjligt på de vanliga kommersiella Mobile Device Cloud-lösningarna.
Man kan använda en mix av fysiska Mobila devices och simulerade devices att testa mot. Vi bygger detta med Opentexts mjukvara UFT Mobile som grund och har också erfarenhet av andra produkter för detta ändamål samt open source.

Mobilapplikationstestare

Johannes Odhner och Jörgen Svensson

Johannes och Jörgen är två av våra experter inom mobiltestning. De har båda gedigen erfarenhet inom device, kod, mjukvara och testautomatisering med kompetens både inom iOS och Android.

Vanliga frågor & svar om Mobiltestning

Här hittar du svar på de vanligaste frågorna vi får från våra kunder. Vi har samlat information och lösningar på olika ämnen och problem som kan uppstå. Oavsett om det gäller tekniska frågor, produktinformation eller allmänna funderingar, så finns vi här för att hjälpa dig.

Hittar du inte svar på din fråga?
Hur testar man appar när fragmenteringen är så stor?2023-11-15T17:57:26+01:00

Till skillnad från webb-testning där det ofta räcker att testa på några olika browsers, se till att det funkar på Mac och Windows samt att se till att webbsidan förhåller sig till några olika skärmstorlekar, så är testning för appar betydligt mer fragmenterad. iPhones är någorlunda kontrollerad, där det är ganska få enheter totalt och de flesta användare uppdaterar sina enheter med senaste operativsystemet frekvent, men Android är på många sätt fortfarande vilda västern även om det börjar bli något mer streamline:at även där. Därför blir teststrategin av denna fragmentering central i testarbetet för applikationer. Apple och Google erbjuder båda lösningar med hjälp av emulatorer av diverse telefoner och operativsystem, men det är alltid att föredra att testa på fysiska enheter. Som vi nämner ovan kan detta göras effektivt genom att sätta upp en Device Farm som testar igenom appen på en rimligt urval av enheter, men det finns även externa Device Farm-lösningar som ofta kan vara lättare att få igång om ni vill komma igång snabbt och smidigt. Om ni vill veta mer om hur ni ska göra i ert projekt, så är det bara att ni hör av er till oss så hjälper vi er att hitta den bästa lösningen!