josefine

Josefine, du har fått rollen som ”scrum master” i flera projekt inom samma företag. Kan du berätta lite om den rollen?

En klassisk scrum har ju en faciliterande roll så det handlar om att få ihop utvecklingsteamet i hur man kollaborerar och vara kommunikatören i ett team, skapa en tydlighet i hur vi går vidare och hur vi arbetar mot målen.

På det uppdrag jag var senast så fick jag även driva projektet framåt, vilket inte är den klassiska rollen för scrum, men i just det projektet var det kundens behov.

Kan du berätta lite om de sprint events som du ansvarade över?

Vi arbetar i sprintar, i dessa ingår sprint planning,  retrospective, refinements och daily standups. Mitt ansvar är att genomdriva dessa events och samtidigt vara en agil coach i teamet där vi reflekterar över hur vi  kan arbeta mer med de agila metoderna och hur vi kan förbättra oss. Det är sådana reflektioner man vill uppnå i retrospektivet, vi analyserar och ser tillbaka på den senaste sprinten. Vad kan vi förbätta, hur det har gått och vilka hinder stötte vi på.

Vilka kompetenser krävs för att arbeta som en scrum master?

Det handlar dels om att vara en agil coach/ facilitator för utvecklingsteamet, men också inför management, där jag måste kommunicera vad teamet behöver för att få en bättre utvecklingstakt. Det är verkligen en mångfacetterad roll, men också en kommunikativ, vilket är roligt då jag får jobba med människor och vara lite ”spindeln i nätet”.

Hur fick du rollen som scrum master? 

Jag har sett många testare som har blivit Scrum master. Det är en väldigt kommunikativ roll och bakgrunden i Testning är ju väldigt kommunikativ, du pratar med stakeholders, du är testledare i en testgrupp, så där finns en bakgrund som gör att många testare passar in i rollen.

Jag såg möjligheten att påverka och förändra vårt arbetssätt och då blev det naturligt att jag tog på mig en faciliterande roll. Det resulterade till att jag fick förfrågan om jag ville vara scrum master i kommande projekt.

Tack Josefine för att du tog dig tid!

Vi önskar dig lycka till i ditt kommande uppdrag!