Hej Ludwig,

Du har ju arbetat på Lemontree i många år nu och från årsskiftet tog du rollen som chef över vårt test- och automatiseringsgäng, koncept och metoder inom testning. Vi tänkte därför ställa ett par frågor.

Berätta lite om dig själv och vilka roller du haft de senaste åren inom organisationen?

Jag är en glad och positiv herre som bor på den södra malmen i Stockholm, håller på med Ironman/triathlon, spelar någon sorts melodisk dödsmetall (elgitarr) och gillar att jobba med tungt kroppsarbete på landet t.ex. såga ner träd, gräva upp stora stenar, bygga och leka med kedjespel. Jag har också ett brinnande intresse för att mat, dryck och att vara ute och resa samt att umgås med både vänner och kollegor.

Om vi nu fokuserar på den professionella Ludwig också så började jag efter att tidigare ha klätt sig i med astronautliknande dräkter i renrum och halvledarlaboratorier med kiselkarbidhalvledare, atommikroskop och pyttesmå Schottkydioder, i ett traineeprogram på Lemontree för snart 10 år sedan som var inriktat mot kvalitetssäkring och testautomatisering. Där valde jag snabbt spåret att gå mot utveckling då jag var väldigt nyfiken på hur det här med automatiserade tester fungerade och gärna ville veta hur det funkade i detalj. Jag deltog därefter i både ett och annat projekt där man tog fram automatiserade tester som jobbade mot många tekniker och var med och byggde ut och förbättrade det ramverk som Lemontree jobbat med under många år, Lemontree Test Enabler (LTE).

När jag fick snurr på tekniken tog jag rygg på andra kollegor och fick tycke för projektmetodik och fick chansen att hålla i mina egna projekt som teknisk projektledare. Jag gillade också att visa hur det fungerade och skickades iväg på att lära upp både kunder och interna på testautomatiseringsutbildningar.

Med tiden så blev projekten fler, leveranserna större och numera har jag både varit ansvarig för både våra paketerade lösningar på Lemontree, våra tjänsteleveranser och har nu också fått ansvaret över vårat testgäng samtidigt som jag själv är ute på uppdrag som expertkonsult inom testautomatisering. Som ni kanske förstår så gillar jag när det händer saker. 😊

Kan du beskriva lite hur stämningen är på Lemontree och vad som gör detta till en bra arbetsplats?

Bland det absolut viktigaste för mig är att jag har en trevlig arbetsplats men härliga kollegor som mer än gärna hjälper till och att man ser varandra som medmänniskor och vänner. Det fantastiska är att det är precis så jag upplever att det här på Lemontree och det betyder så mycket när man spenderar större delen av ens vakna vardag just på jobbet. Det fina är att man inte bara har schyssta kollegor ur ett kamratligt perspektiv utan även när det kommer till det tekniska, man vet att det alltid finns någon som är väldigt duktig och kan vägleda en om man undrar över något. Man får ett extra bra självförtroende och en stolthet utav det och känner sig trygg ute hos kund. Om det dyker upp komplicerade utmaningar hos kund så kan man alltid vända sig hem och få det stödet man kan behöva.

Som chef inom området testning och kvalitet, med många års erfarenhet inom området. Hur ser du trenderna under 2020-talet hittills?

Det som skett under de 10 senaste åren hos många organisationer är att man behövt ställa om hur man jobbar inom IT och mjukvaruutveckling. Exempel på saker som lett till detta är att man precis som enligt skolboken vill testa mer tidigare för att möjliggöra snabbare leveranser, där själva leveranskedjan i sig från utveckling till produktion ska vara helautomatiserad så mycket som det går för att möjliggöra det.  Samtidigt har tidigare funktioner som varit centraliserade försvunnit och man har delat upp sin organisation i autonoma produktteam där man ska ansvara för allt själv från krav, till utveckling, test och produktion. En annan tydlig trend är att man går mot containerlösningar som lever i modernare plattformar såsom kubernetes där man kan skapa en helt annan redundans för sina tjänster och på så vis öka sin tillgänglighet mot sina konsumenter.

För att kunna testa mer tidigare så krävs det att testerna hamnar närmare utvecklarens kod i form av enhetstester och integrationstester och då kan exekveras så tidigt som möjligt, samtidigt som själva leveranskedjan måste automatiseras och utformas enligt alla tänkbara kvalitets-, säkerhets- och hållbarhetskrav som olika organisationer kan ha. För att klara av den här utmaningen så krävs det att de som ingår i produktteamen blir mer allsidiga, det behövs mer utvecklings- och teknisk kompetens.

När man delat in sin organisation i fristående produktteam jämfört med hur man har jobbat tidigare så uppstår samtidigt nya utmaningar som måste lösas. Till exempel så ser man att det är lätt hänt att många måste uppfinna samma hjul om och om igen istället för att nyttja en funktion som redan finns för alla. Det kan också bli otydligt för vem som ansvarar för helheten i en affärsprocess som många produktteam är en del utav. Många utmaningar handlar idag också om säkerhet, testdata och dataskydd där hanteringen av detta inte helt har mognat till snabba och smidiga processer på alla håll sedan GDPRs inträde.

Om man vill träffa dig och diskutera jobb inom branschen. Hur gör man då? Vad söker du efter för kollegor?

Mig kan ni nå både på mail  och LinkedIn, kontakta gärna mig och kom gärna förbi Lemontreekontoret som ligger nära Hötorget på en kopp kaffe så kan vi prata mer 😊

Vill man söka en tjänst hos oss på Lemontree direkt kan du också snabbt och lätt gå in på jobb.lemontree.se och skicka in sitt CV där. Om du vill bli en av oss och vi känner att det kan vara en match så börjar vi med att boka in en intervju där du får träffa mig så att vi kan lära känna varandra, diskutera teknik, jag presenterar mer om Lemontree och vad vi har att erbjuda. Därefter om vi går vidare så får du också träffa en kollega för att också få en bild av vilka andra som jobbar här.

Vi identifierar oss starkt med våra ledord Resultat, Integritet och Engagemang vilka vi tycker är en nyckel i att göra en skillnad för våra kunder.
Vi drivs också av att ha riktigt duktiga kollegor som gör att vi inspirerar varandra att göra ännu bättre ifrån oss och har ett starkt driv att vilja bidra.

Vi ser då att du som söker till och känner igen dig i det här, gillar konsultrollen och att du också har intresse både för teknik och dina kollegor.

Vad händer nu närmsta tiden?

Just i skrivande stund håller jag på med att sätta mig in i min nya roll som chef över vårt testgäng, vilket innebär en del one-on-one möten där jag får lära känna medarbetarna lite närmare och prata om målsättningar, utmaningar och kompetensutveckling; vilket känns jättekul. Jag håller också att skissa på en plan hur vi ska kunna växa och bli Sveriges bästa testgäng med fokus på teknisk- och automatiserad testning. Det kräver en bra blandning av både seniora profiler och juniora fulla med energi och driv. Ett tekniskt orienterat traineeprogram ligger på bordet och det är något jag hoppas kunna realisera då jag själv en gång gått den vägen och vet vilken effekt det kan ge, både för deltagare och till organisationen som helhet.

Läs mer om lediga jobb på https://jobb.lemontree.se/