Hur är det att jobba på Lemontree? Vår konsult Camilla berättar.

Vi uppskattar Camilla väldigt mycket. Utöver hennes engagemang och positiva anda så tillför hennes långa erfarenhet av kvalitetsarbete- och utvecklingsprojekt värdefull kompetens och stort kunskap till oss. Här berättar hon hur första månaderna som medarbetare på Lemontree varit.

Nu har du arbetat i cirka ett halvår på Lemontree, hur har tiden varit tycker du?

Att komma till Lemontree är som att komma in i vardagsrummet hemma hos ett stort kompisgäng. Det är väldigt lätt att känna sig hemma och omhändertagen. Nu har jag ändå suttit hos kund på heltid sedan jag startade, och jobbat hemifrån sedan slutet av mars, men jag har ändå daglig kontakt med mina Lemontree-kollegor och det finns alltid någon där om jag har en fråga eller behöver prata om något.

Nu sitter du i ett jättespännande projekt och tar fram ett automatiseringskoncept för testning, kan du berätta lite?

Jag jobbar i ett projekt där vi bygger nya IT-tjänster och förbereder ett koncept för att kunna utöka med ytterligare tjänster. Vi använder oss av molntjänster och kopplar ihop med befintliga APIer som hanterar strömmande data i realtid.
För min del handlar det dels om att lära mig använda molntjänster och bygga upp ett testkoncept, både en process för kvalitetsarbete samt ett nytt testramverk.
Teamets primära syfte är att möjliggöra utvecklandet av fler tjänster så det är mycket fokus på ”Way of Working” samtidigt som vi tittar på den senaste tekniken.

Hur har ni gått till väga när ni tittar på olika tekniska lösningar?

Vi har APIer att hålla oss till, ett förslag till en lösning samt vissa realtidskrav, men utöver det är vi fria att bestämma ganska mycket själva. Då vi jobbar enligt TDD (Test Driven Development) med tydliga krav får vi tidigt veta om något inte fungerar och kan snabbt titta på en ny lösning. På så sätt blir inte ledtiderna så långa.

Utöver det försöker vi hålla koll på teknikutvecklingen inom området.

Vad är roligast med projektet?

Jag har ett jättebra team, vi jobbar med ny teknik och jag får lära mig ett helt nytt område. Min bakgrund är främst inom embedded-utveckling så det är jätteroligt att få testa ett nytt område. Dessutom är det inte ofta man får chansen att som testutvecklare vara med från början när koden utvecklas.

Utmaningar inom rollen som automatiseringsarkitekt?

När det är ett helt nytt område som nu brukar det ta ett tag att komma på var man ska börja, t ex om saker ska stubbas var man ska bryta. Men väl skrivna krav underlättar.

Bra testdata kan också vara en utmaning.

Om man vill arbeta med testautomatisering, vad är ditt råd till utvecklare eller studenter?

Testautomatisering, och kvalitetsarbete i stort, är ett jättespännande område. Man bör tycka att både test och utveckling är roligt och inte vara rädd för att lära sig nya saker, för ofta behöver man kunna ganska stora delar av systemet för att veta vad man ska testa. Något programmeringsspråk och någon form av testutbildning, t ex ISTQB, är också bra att börja med.

Lemontre kommentar

Vill du också jobba på Lemontree? Läs mer om lediga tjänster. Vi söker just nu dig med teknisk bakgrund inom utveckling eller kvalitetsarbete.

Vill du lära dig mer om testautomatisering eller test så håller vi kurser och event som man kan finna här. Läs mer om kundanpassade workshops och utbildningar.

Mer information om Test Data Management finns beskrivet på denna sida. Lemontree är bland annat partners med Curiosity Software som tillhandahåller produkter för detta.