Lyckas med testautomatisering – fem tips från ledande teleoperatör

Lemontree har sedan många år ett samarbete med en av Sveriges ledande teleoperatörer. Tillsammans har vi skapat TAC, Test Automation Center, som varit en stor framgång.

Idag är kostnaden för teleoperatörens tester en fjärdedel så stora i jämförelse med utgångsläget, en enorm skillnad. Dessutom är testerna, tack vare omfattande automatisering, bättre och går snabbare att utföra vilket har höjt kvaliteten i hela tjänstekedjor.

Efter många års erfarenhet av testautomatisering och införandet av TAC har ansvariga hos teleoperatören tagit med sig nyttiga lärdomar.

Här är deras topp fem saker du ska undvika om du vill lyckas med din testautomatisering:

Sitt inte i din egen lilla låda: samordna, sprid och informera! Se till att vara lättillgängliga, gruppen som jobbar med automatiseringen måste vara nära tillhands.

Börja med det svåraste, det är ett utmärkt sätt att få med folk. Ibland börjar man tvärtom och när man väl kommer till det svåra kör man lätt i diket.

Ta inte för stort scope, börja i liten skala och öka successivt. Låt processer och metoder växa långsamt.

Säkerställ att organisationen är med och tänk strategiskt. I vårt fall satte man upp TAC-forum, ett forum där nuvarande och kommande användare får information om kommande leveranser och hur tjänsten utvecklas.

Tänk förvaltning redan från början. Testautomatisering är inget man kan införa och sedan släppa, det måste förvaltas och utvecklas. Rätt infört och förvaltat ökar vinsterna med automatisering över tid.

Kan du bocka av minst tre punkter på checklistan? Då har du kommit en bra bit på vägen för att lyckas med testautomatisering i din organisation. Självklart kan vi på Lemontree hjälpa dig vidare, vi har stor erfarenhet av testautomatisering och vet hur ett projekt bör införas för att få bästa resultat.

Kontakta oss så berättar vi mer.