”Jag vill jobba med testautomatisering, med kod. Gärna med mycket kod!” – sa jag till Ludwig på min anställningsintervju. ”Det får du göra.. Ja, ja.. Du kan vara alldeles säker på det” – lovade han.
Jag får konstatera att Ludwig står vid sitt ord 😊 Yippee! Idag har jag så mycket testautomatisering jag vill.

För två månader sedan tog jag över projektet från Deepika. Från vår intelligenta, smarta, kära Deepika som verkade kunna lösa vilket IT-problem som helst och även rädda mänskligheten om behovet uppstod. Hur kände jag mig i början? Det var minst sagt lite skrämmande. Projektet verkade komplicerat och mina utvecklingskunskaper kändes alldeles otillräckliga. Men… Men det var just det som jag hade drömt om! Dessutom skulle jag inte jobba ensam, utan som en del av det underbara TAC-teamet och med André som alltid har svar på svåra frågor. ”Lugn, bara lugn! Jag klarar det” – sa jag till mig själv.

Projektet består av fem system som är baserade på olika plattformer. Så jag fick testa webb-, desktop- samt Androidbaserade applikationer. All inclusive, kan man säga :) Jag fick lära mig Putty, SSH-tunnlar och nyckelfiler som vi använder för att ge sidan tillgång till vår test solution under mobiltestexekveringen. Jag skriver nya testfall med både VBScript och Java.

Så projektet är verkligen utmanande, speciellt för de som är nybörjare i test. Samtidigt är det verkligen spännande och lärorikt.

För det mesta hade test solutionen redan varit klar när jag tog över den, men det finns fortfarande mycket att göra, bland annat uppdatera den existerande testkoden, skriva nya testfall då och då, analysera testrapporter osv.

Vår närmaste plan är att justera och förberedda vårt testprojekt så att utvecklingsteamet ska kunna köra regressionstester via Jenkins på egen hand. Självklart kommer vi även då att vara med och hjälpa teamet vid behov, anpassa testerna till eventuella GUI- eller funktionsförändringar, förvalta testverktygen och föreslå olika förbättringsidéer. Vi får snart se hur det kommer att fungera.

Sammanfattningsvis kan man säga att projektet inte bara har gjort min ryggsäck tyngre med en till mobiltelefon utan också gett en skjuts åt min yrkesutveckling.