Johan ”Klintan” Klintholm är teknisk projektledare på Lemontree och erkänd teknikguru på Stockholmskontoret. Enligt egen uppgift gillar han att lösa de omöjliga problemen, ju svårare desto roligare. Hälften av tiden ägnar han åt projektledning och hälften åt testautomationsutveckling.

Vi tyckte det var hög tid att intervjua Johan och få reda på vad han gör just nu.

Hur mås det?

Tja, som svensk måste jag ju reagera genom att tala om att jag jobbar hemma med förkylning just nu. Annars kan jag inte klaga faktiskt. Mår bättre än på flera år eftersom att jag numera promenerar eller cyklar till jobbet nästan varje dag.

Berätta om vad du gör på Lemontree just nu?

Nu liksom tidigare pysslar jag med testautomationsutveckling på Telia. Det är en jämn ström av uppdrag i projektform och allt som oftast flera på samma gång. Dessutom utvidgar vi för tillfället vårt testautomationsramverk för att sömlöst kunna koppla in Javabaserade testverktyg i vårt testkoncept som annars bygger på HP-verktyget UFT.

Vilka områden intresserar dig mest för tillfället?

Jag måste säga utveckling. Närmare bestämt ramverks- och säkerhetsdetaljer inom testautomation liksom hur testautomationen passar in i ett DevOps-kontext. Annars brinner jag för att göra vardagen lättare för mina kollegor, att ständigt förbättra våra interna verktyg.

Vad ser du framåt, hur kommer du att jobba om tre år givet drivkrafter som devops och continous integration?

Inom vårt TAC-koncept (Test Automation Center) har vi blandat kunskaper och färdigheter som kompletterar varandra i de småprojekt som vi driver. Det är extremt givande att se hur produktiva vi har blivit och hur pass mycket alla får bidra med sin kompetens. Så kommer vi fortsätta arbeta.

Vårt vinnande koncept bygger på att vi nästan undantagslöst utför regressionstester med fokus på end-to-end. Varje testautomation byggs med detta som mål och även om det i praktiken innebär att vi enbart testar de viktigaste flödena genom kundens system så kan vi garanterat hålla testerna aktuella och komplettera den testning som bättre utförs av utvecklingsteamen.

DevOps och Continuous Integration är viktiga koncept, men inte det område hos kunden där vi som externa resurser kan bidra med mest nytta. Istället kommer vi att satsa på att genom vårt utökade ramverk kunna återanvända de automatiska tester som utvecklarna bör ha tagit fram enligt DevOps-tänket.

Du har hunnit få en hel del kunskap genom åren, vilken visdom skulle du vilja dela med dig av till yngre förmågor?

Bjud på dig själv, fråga någon om du fastnat och hjälp andra som frågar dig, inte bara dina kollegor utan även kunden. Det är mycket roligare att vara en del av ett vinnande team än att ensam stå på toppen och blicka ner.

Sist men inte minst, berätta hur du hamnade på Lemontree?

Det snabba enkla svaret är att jag blev uppsagd från mitt förra jobb på grund av globala neddragningar. Att jag hamnade just på Lemontree beror till stor del på de människor som jag mötte under mina intervjuer. Det fanns och finns fortfarande ett driv inom Lemontree som jag inte såg hos andra större företag. Det lilla företaget i expansion var en känsla som jag ville tillbaka till då jag tidigare gjort en resa som delägare i ett uppstartsföretag.

Tack för intervjun Johan!

ps. Nyfiken på fler av oss som jobbar på Lemontree? Följ oss på FacebookTwitter eller LinkedIn så ser du när nästa intervju dyker upp. ds.