Hur är läget med dig idag?

Det är bra med mig! I skrivande stund sitter jag på altanen och njuter av några av de sista soltimmarna för sommaren. Jag har laddat batterierna med en långsemester och är redo för nya utmaningar och höstmyset som är i antågande.

Berätta om vad du gör på Lemontree just nu?

Jag är ute hos kund som expertkonsult inom testautomatisering där jag framförallt utvecklar och implementerar ett Javaramverk för ”end-to-end” testning i en väldigt komplex systemmiljö där vi hela tiden behöver förbättra våra tekniska lösningar. Testdatahantering och att exponera det som redan finns automatiserat är vad jag grottar med just nu och det är väldigt roligt! Kunden är kontinuerligt i processen att knåda deras enorma systemkarta för att anpassa det för testautomatisering. Det finns en stor vilja och driv för att verkligen arbeta med automatisering som en grundsten i organisationen. Generellt måste vi i vår bransch komma bort från att se testautomatisering som att enbart automatisera det manuella och inse att det krävs anpassning av befintliga processer på många nivåer. Att automatisera manuella processer har sin plats men det är inte nödvändigtvis alltid den bästa utgångspunkten på sin automationsresa. Det kan hända att en går miste om den utväxling automation kan skapa och vilket mervärde den kan ge, om man inte tänker efter och designar testningen från ett helhetsperspektiv med vad som borde automatiseras och vad som bättre passar att testa manuellt.

Samtidigt är jag med på möten med nya kunder och visar lite av allt vi kan här på Lemontree och är med på våra olika sociala aktiviteter när det passar mitt schema.

Vilka områden intresserar dig mest för tillfället inom testning?

  • Automation utilization – Jag tror det finns så mycket bra kod i större företag som många skulle ha nytta av men det exponeras inte eller basuneras inte ut tillräckligt tydligt.
  • CI/CD – Att arbeta i en devops (eller devsecops) miljö på riktigt! Där alla delar från det att en utvecklare pushar kodändringar tills det är i produktion är automatiserade. Det är något alla bör sträva efter. Alla har olika förutsättningar för att nå dit beroende på startpunkt och det är just därför det är så viktigt att ha med test och devopstänket redan vid ritbordet för nya produkter/system/lösningar. Det möjliggör en otroligt kort ledtid vid mindre förändringar. Hur många organisationer kunde deploya varje dag/vecka/månad för 10 år sen? Utvecklingshastigheten har exploderat tack vare devopstankesättet och hänger man inte med så hamnar man efter helt enkelt.
  • Shift Left – Del av att vända på trenden där man ser test som en jobbig del av utvecklingen som ska in i slutskedet. Det är inte hållbart att arbeta så längre.
  • Nya verktyg – Jag vill alltid lära mig om nya verktyg. Jag får en liten uppdatering varje dag om smarta verktyg inom mjukvaruutveckling via ett nyhetsbrev som jag kan rekommendera – TLDR. Det tar oftast inte mer än några minuter att se om det är något som kan vara relevant i ens arbete.

Vad ser du framåt, hur tror du att du kommer jobba om tre år med den utveckling som sker inom automatisering, test och kvalitetssäkring?

Test kommer vara ännu mer förknippat med utveckling. Det känns mer och mer givet men den inställningen kommer fortsätta växa. Förhoppningsvis har alla organisationer hunnit få till helautomatiserade deployprocesser och stabila testmiljöer också :D

Du har hunnit bygga en hel del kompetens under din tid på Lemontree och vuxit i din roll, vad skulle du vilja dela med dig av till de som är nya i branschen och funderar på att bli konsult inom testning?

Det är en extremt lärorik roll när pusselbitarna hamnar rätt. Hamnar du i en bra organisation som värnar om ditt mående och inser att din utveckling är bland det viktigaste för tillväxt så blir det inte annat än bra.

Kan du berätta lite om vad du gör när du inte jobbar?

Jag är med familjen och hänger på klätterväggarna som finns runtom i Stockholm. Både ledklättring och bouldering försöker vi få in minst en gång i veckan. Dottern är 2,5 år men hänger med hon också, hon har precis börjat klättra lite grann på de höga väggarna där det behövs rep för att säkra sig men allra mest gungar hon i sin sele eller drar i rep. Är vi inte i en klätterhall så umgås vi med vänner eller fixar med huset och trädgården, härnäst ska taket läggas om och värmesystemet bytas.

Vad är det viktigaste för dig hos en arbetsgivare och hur kommer det sig att du hamnat på just Lemontree?

Det finns en kultur på företaget där det uppmuntras att göra sin röst hörd. Det finns alltid någon som kan och vill lyssna på idéer, tankar, problem eller bara snacka. Vill man något så är standardsvaret ja. Oavsett om det är en idé för en konferens eller om man behöver ny utrustning eller om man vill gå någon kurs så brukar svaret vara – ja. När jag träffade mina blivande chefer och kollegor för första gången fick jag känslan av att det här är en organisation där de flesta brinner för det de gör. Med stort engagemang, fokus på resultat och utan att tumma på sin integritet har de kul tillsammans och levererar tillsammans. Det har visat sig stämma till 100 %.

Vill du bli kollega med oss? Se mer om lediga tjänster på jobb.lemontree.se