Vi hälsar vår nya medarbetare Ekaterina Fomenko varmt välkommen till teamet på Lemontree!

Vi passade på att ställa några frågor under hennes första dag.

Berätta lite om din bakgrund, vad har du gjort tidigare i ditt studie- och arbetsliv?

Redan i skolan hade jag ett brinnande intresse för allt som har med logik att göra. Jag älskade att studera matematik och skrev min första fungerade kod när jag var tolv. Efter skolan läste jag ekonomi och jobbade under flera år som ekonom på olika företag. Genom detta yrke utvecklade jag mina analytiska förmågor och det har gjort mig extremt noggrann och ansvarsfull. Jag har också arbetat som försäljare, vilket har lärt mig att kommunicera effektivt med olika människor i både arbets- och privatlivet.

Men jag kände ändå alltid att jag saknade spännande utmaningar. Jag ville inte bara analysera stora datamängder, ta reda på kundbehov och behandla dokumentation utan jag ville skapa något användbart själv.

År 2012 flyttade jag till Sverige och bestämde mig för att ändra mitt liv helt och hållet. Det tog fyra år att lära mig svenska och få ett nytt yrke men det var det värt för nu har jag mitt drömyrke! Nu för tiden är jag en passionerad mjukvarutestare med en stark ekonomisk bakgrund. Jag trivs med det jag jobbar med, jag känner att mina kunskaper och mitt arbete förbättrar andras liv och det är kul!

Vad har du gjort tidigare inom test och kvalitetssäkring?

Visserligen är jag nyutbildad och befinner mig bara i början av min karriär inom test, men jag har redan jobbat med några olika testprojekt. Redan under min utbildning på Teknikhögskolan fick jag jobba med tester av en ny webbsida för företaget PulsAnalys.

Även om manuella tester inte ligger mig lika nära som automatiserade så var det en bra möjlighet att sätta mig in i kravanalys och testprocesser och inte minst att prova olika testverktyg. När jag fick mina första tekniska uppgifter, att skriva automatiserade enhets- och systemtester för webbsidor, blev jag däremot helt fast.

Min än så länge mest spännande erfarenheten inom testautomatisering fick jag under min LIA-praktik hos AFA Försäkring. Där jobbade jag med att ta fram grafiska modeller för en webbapplikation och sedan skapa automatiserade tester baserade på modellerna. Jag är verkligen stolt över det som vi lyckades göra. Modellbaserade tester var ett nytt område inte bara för mig utan också för hela teamet så vi saknade ofta färdiga lösningar och var tvungna att hitta rätta svar och lösa problem själva. Det var en väldigt bra hjärngymnastik. Resultatet överträffade alla våra förväntningar och modellbaserade tester visade sig vara ett effektivt sätt att generera testfall samt dokumentera systembeteendet.

Vad tycker du är mest spännande inom området just nu?

För närvarande tror jag starkt på testautomatisering som en viktig del av en effektiv utvecklingsprocess. Jag är intresserad av att automatisera tester på olika testnivåer och satsar på att fördjupa mig genom att lära mig nya verktyg och metoder och helt enkelt få applicera alla mina kunskaper i praktiken.

Hur skulle du beskriva dig själv som person? Har du några hobbies eller intressen du vill berätta om?

Jag är en väldigt nyfiken person och ägnar gärna min tid åt att lära mig nya saker, läsa skönlitteratur och faktaböcker. Familjen, vänner och fluffiga katter är en viktig del av mitt liv. Jag tycker verkligen om de mysiga kvällarna när vi samlas ihop med min familj och våra vänner, spelar brädspel och sjunger sånger. Nyttig mat, träning, cykelutflykter i naturen och att tälta laddar upp min energi och håller mitt humör uppe.