Vi hälsar vår nya medarbetare Lena Wiberg varmt välkommen till teamet på Lemontree!

Vi passade på att ställa några frågor under hennes första dag.

Hej och varmt välkommen tillbaka till Lemontree Lena! Berätta lite om din bakgrund, vad har du gjort tidigare i ditt arbetsliv?

Tack så jättemycket! Det känns jätteroligt att vara tillbaka. Ja du, ibland undrar jag vad jag inte har gjort! Jag firar 20 år inom IT i år och av dem var ungefär hälften som utvecklare och hälften inom olika roller inom kvalitetssäkring och ledarskap. Senaste åren har jag jobbat som chef, fortfarande med fokus på kvalitetssäkring, och som föreläsare på olika event och konferenser runt om i världen. Superkul!  

 

Det låter jättespännande! Hur skulle du beskriva dig som person? 

Jag är en riktig idéspruta som gillar att lösa komplexa problem, gärna på okonventionella sätt. Jag tenderar att se mönster i saker och vill gärna bolla alla mina miljoner idéer med någon istället för att ge svart-vita svar på saker. Jag drivs väldigt mycket av kontinuerlig förbättring och har ibland lite svårt att sitta still i båten och tycka att det är ”good enough”. Det finns så himla mycket man kan förbättra och lära sig hela tiden och jag kan inte riktigt låta bli att reflektera och fundera på vad som skulle kunna göras annorlunda.

Berätta lite om din bakgrund, vad har du gjort mer inom test och kvalitetssäkring? 

Jag började som sagt som utvecklare en gång i tiden. På den tiden hade vi inte kravexperter eller testare i våra team utan som systemutvecklare gjorde man allt så egentligen har jag väl jobbat med test sedan 1999. Det var däremot inte förrän tio år senare som jag släppte koddelen (nästan…) helt och fokuserade på test. Sedan dess har jag jobbat med test inom både små agila team och i stora vattenfallsprojekt. Jag har ansvarat för flera automatiseringsprojekt även om jag inte skrivit scipten själv så jag har både upplevt vad man inte ska göra om vad som funkar. Jag har jobbat med krav också, och testledning både på operativ, taktisk och strategisk nivå. Och så som chef för testare och kravanalytiker då.  

Vad intresserar dig mest inom området just nu?

Att få folk att förstå balansen mellan automatisering och andra typer av testning tror jag. Det finns en konflikt idag där vissa ser testare som en utdöende roll som kommer ersättas av AI och utvecklare och andra ser automatisering som ”inte riktig test”. Jag skulle vilja se en nyansering där vi erkänner värdet och behovet av båda delarna. Det finns delar som en maskin gör bättre men det finns också saker som människan är helt överlägsen på och då ska vi självklart använda rätt verktyg till rätt problem.

Vi är såklart intresserade av dig som person också. Har du några hobbies eller intressen du vill berätta om?

Jag älskar spel i alla former! Bräd-, mobil-, konsol-, pc, arkad- eller flipper – det spelar ingen jättestor roll. Jag lägger kanske lite för mycket tid på det mellan varven men det är ju så kul. Favoritspelet senaste tiden är nog Ni No Kuni 2, ett japanskt RPG med en fantastiskt söt story och underbar gameplay.  Om jag inte spelar så läser jag antagligen, helst Sci-Fi/Fantasy eller någon bok om test eller ledarskap.