De flesta tycker att julen är en fantastisk högtid, men den har genom åren blivit allt mer komplex och oöverskådlig. Nya jultraditioner har byggts på gamla, många gånger är kopplingarna mellan de olika aktiviteterna bristfälliga.

Kort och gott har det blivit allt svårare att försäkra sig om en högkvalitativ jul där äldre legacy-traditioner smidigt sammanflätas med hastigt commitade agila xmas-hacks.

Som tur är finns det smarta metoder och verktyg som gör att du kan öka kvaliteten på din julupplevelse väsentligt. Lemontrees testexperter tipsar!

Skifta vänster – även till jul

Få sanningar är så sanna som ”shift left”, eller skifta vänster. Fler tror på det här begreppet än de tror på självaste tomten, men vad betyder det då? Jo, det innebär kort och gott att ju tidigare du upptäcker en felaktighet, desto billigare och enklare blir det att åtgärda. Detta gäller inte minst julen.

Om du tar med dig något från den här fullständigt gnistrande tipslistan, ta med dig detta: var ute i god tid. Det finns inget bättre sätt att säkra upp kvaliteten på ditt julfirande. Klicka hem klapparna redan i november hos lämplig e-handlare, då hinner du både få hem paketen, säkerställa att kvaliteten är ok och slå in dem i lugn och ro innan du ens satt jästen till doppbullen.

Regressionstester är tomtens bästa vän

Ny julfunktionalitet läggs till i allt högre takt: wifi-nät som klarar hela släktens Youtube-belastning, veganskt alternativ på julbordet och säkringar som klarar laddning av minst fyra plugin-hybrider samtidigt på uppfarten. Vad som inte får glömmas bort är hur de här fina, och förvisso nödvändiga, funktionerna går ihop med de gamla? Det är här regressionstesterna kommer in.

Ett praktiskt exempel är den traditionsenliga tidningsinhandlingsfunktionen på julafton, testat många gånger med lyckat resultat. 2016 dock i klara problem.

Ett regressionstest bör upprättas minst ett antal dagar innan själva doppardagen som exempelvis säkerställer att:

  1. Tidningen överhuvudtaget finns tillgänglig i något annat än nätupplagan
  2. Tomten inte riskerar att trassla in sig i en laddkabel på vägen in igen
  3. Barn och eventuella barnbarn faktiskt lyfter blicken från Snapchat alternativt Pokemon Go för att notera frånfället som själva tidningsinhandladet åsyftade

Givet utgången för 3 bör kanske funktionaliteten helt enkelt istället tas bort? Oavsett vad är regressionstestet din och tomtens bäste vän.

Automatisera julen och få tid över till annat

Test och automatisering och jul är ju tre ord som går väldigt bra ihop, oftast. Det är väl egentligen bara vid handhavandefel, rent mänsklig interaktion, som manuella tester är nödvändiga och detta sker ju lyckligtvis inte ofta i ett modernt julfirande.

Alla typer av inköp, organisation och administration går med fördel att automatisera. Kort och gott det som är repetitivt och tråkigt. På Lemontree har vi goda exempel på testautomatiseringsskript som:

  • Inköp av klapp till Fifa-nörden. Förra året Fifa 16, i år, gissa, Fifa 17! Ett automatiseringsskript som byggs på några minuter, men som ackumulerat sparar åtskilliga timmar som vi istället kan ägna åt julrim eller dans.
  • Julkort. Som ovan, search replace ”Fifa” AND/OR ”nörd” med valfri äldre släkting.
  • Julbordet. Undantaget ny funktionalitet som vegan-alternativen ovan är julbordet ett typiskt legacy-system där vi enkelt skriptar upp en funktion som säkrar kvalitet och tillgång. In med ett heltal till variabeln xmas.guests.ext och ut kommer en klar beställning inkluderat lagom med rester till nyårsdagen.

Kvalitetssäkra dig själv

Att testa och kvalitetssäkra system är många gånger en ansvarsfull uppgift. Fel utfört kan saker gå riktigt snett och både personer och tillgångar ta skada. Se till att utföra din uppgift med så bra förutsättningar som möjligt, med ett klart huvud.

Vi önskar dig en riktigt högkvalitativ julupplevelse!