Här resonerar vi med Jörgen lite kring hur verktyget UFT Mobile kan användas av utvecklingsteam för att höja kvaliteten på appar och mjukvara som släpps till mobila enheter som smart phones, surfplattor och ”rugged devices”.

”En förutsättning är grundläggande kunskaper om hur Smart Phones/Tablets fungerar”

Vad är dina generella bästa tips för att testa appar och mobila lösningar på ett effektivt sätt?

Testning på Smart Phones/Tablets förändras väldigt snabbt och man är helt beroende av vilken riktning Google och Apple vill ta sina respektive plattformar. Om du märker att din produkt/lösning påverkas av dessa förändringar så bör man gilla läget och anpassa sig.

Vad brukar de största utmaningarna med att testa appar och devices vara?

Testning på mobila devices befinner sig litegrann i samma läge som testning av Hemsidor och Browser-baserade lösningar befann sig för 8-10 år sedan. Då moderna Smart Phones bara funnits i 12 år och förändrats väldigt mycket under den tiden innebär det att test-rutiner och verktyg också förändras snabbt.

En av de största utmaningarna för test av mobila appar och andra produkter är den stora mängd modeller av Smart Phones som finns tillgänglig för slutanvändaren. Kombinationen av Mobiltillverkare/Operativsystem/OS-version/Mobil Operatör, innebär att din Android App ska fungera på många tusentals olika kombinationer av Hårdvara och Mjukvara. Här ger en lösning som UFT Mobile en möjlighet att erbjuda de olika App-utvecklingsteamen tillgång till Mobila Devices och konfigureringar de inte har i sitt Team. Och ger organisationen möjligheten att hålla nere kostnaderna för inköp.

Efter att ha arbetat en period med UFT Mobile, hur upplever du att lösningen fungerar?

Stabil och lätt att komma igång med. Alla delarna av lösningen uppdateras proaktivt av Micro Focus.

Vilka är styrkorna med UFT Mobile jämfört med andra lösningar du arbetat med?

Lätt att komma igång med och driftsäker, fungerar på olika hosting-lösningar och Operativsystem. Att komma igång med Automatiserade tester via Micro Focus Unified Functional Testing-klienten är ganska enkelt.

Vad är viktigt att tänka på för att komma igång med UFT Mobile?

En förutsättning är grundläggande kunskaper om hur Smart Phones/Tablets fungerar (och inte fungerar), prata med din kompis som är App-utvecklare om du inte har erfarenheten själv. 🙂 Du kör UFT Mobile-servern på en PC/Linux-burk, lokalt eller i molnet. Du kopplar upp dina Smart Phones/Tablets med USB-kablar mot en dator lokalt som kör UFT Mobiles Connector.Man bör också fundera på om man vill köra vissa tester på emulerade devices, vilket UFT Mobile stödjer, och vissa tester på de fysiska Smart Phones/Tablets som är uppkopplade via UFT Mobile. Det finns fördelar och nackdelar med bägge.

Hur ser du på skillnader mellan iOS och Androidtestning?

Android är nästan plug-and-play, du sätter devicen i Developer Mode, aktiverar några settings för USB och kopplar upp den med en USB-kabel mot den PC/Mac/Linux-maskin där du kör en UFT Mobile-connector, UFT Mobile-agenten kommer startas automatiskt , sedan kan du koppla upp dig med Mobile Centers Web-gränssnitt.

iOS-devices är mer omständigt, du kopplar upp dig mot UFT Mobile genom UFTs iOS Mobile Agent App körs i bakgrunden på devicen, och den måste i sin tur vara uppkopplad mot ett iTunes/Mac Finder-konto. Agent-appen måste vara Signad/Wrappad av ett aktiverat Apple Developer Account via XCode. Varje gång Apple släpper en större iOS-uppdatering brukar det kräva en uppgradering eller patchning av både UFT Mobile Servern och Connector-klienterna, för att det ska gå att koppla upp sig mot uppdaterade iOS-devices. Micro Focus är snabba med att erbjuda patchar för detta, men du måste vara på tårna om du är ansvarig för en UFT Mobile-installation och planera för större OS-uppdateringar från framförallt Apple.

Om man vill komma igång med UFT Mobile eller devicetestning och behöver hjälp, hur gör jag då?

Lemontree arbetar både som tekniska specialister på området, men även som lösningsleverantör av olika koncept och teknologier. Dessutom kan vi erbjuda mobiltestning som tjänst med förvaltning av lösningens arkitektur så att ni slipper underhålla teknologin själva om ni inte vill. Kontakta mig direkt, eller oss på Lemontree på adressen info@lemontree.se så kan vi hjälpa er att hitta en lösning som kan både emulera, automatisera och höja kvaliteten på era appar.

Läs mer om UFT mobile här.