Att jobba som testare av mjukvara är ett väldigt varierande yrke och lärorikt på många olika sätt.

Att jobba med kvalitetssäkring ger dig möjligheter att växa både i jobbet och på ett personligt plan. Dessutom är det yrken som faktiskt kan förändra ditt liv och hur du tänker. Här är de fem största fördelarna med att vara testare och testautomatiserare.

1. Du får möjlighet att testa ny, ej tidigare släppt mjukvara

Att jobba som testare innebär att du deltar i en process som syftar till att skapa en digital produkt eller tjänst som håller hög kvalitet.

Om du jobbar med en helt ny produkt under utveckling innebär det att du får lära känna en mjukvara under tiden den skapas. Det kan också betyda att du får delta i projekt där din produkt ska integrera med andra kända system, som Salesforce, Azure eller Amazon Web Services.

Det mesta av jobbet kommer då antaligen att handla om själva integrationen, men du får även lära känna inbyggda svagheter, nya funktioner och annat intressant i välkända produkter och tjänster. Det betyder att du får en bred förståelse för vad som finns på mjukvarumarknaden just nu.

Du får testa produkter och tjänster, på ett lagligt sätt, och få inblick i vilka nya funktioner som kommer i nya versioner av kända mjukvaror.

2. Du förbättrar din koncentration och ditt minne

När du utför vissa uppgifter i det närmaste mekaniskt så är det krävande att följa testflödet, vissa buggar kräver ju väldigt specifika åtgärder för att återskapas. Du kan därför inte slappna av när du letar efter buggar, du måste använda minnet till att, åtminstone övergripande, minnas stegen i ditt flöde.

Det krävs också att du koncentrerar dig så att du inte missar de buggar du jagar. I det långa loppet innebär det att du tränar ditt minne och din förmåga att koncentrera dig.

Låter det intressant? Just nu söker vi fler testare till vårt huvudkontor i Stockholm, läs mer här!

3. Du blir orädd och van att ställa obekväma frågor

En testare måste kunna ifrågasätta och ställa obekväma frågor. Det måste naturligtvis göras på ett proffsigt sätt, utan att peka ut personer eller ha en olämplig ton. Men jobbet med att förbättra en produkt handlar till stor del om att ifrågasätta och då får man inte vara för bekymrad över vad andra tycker och tänker.

Det är viktigt att våga prova nya saker och vara nyfiken. Ibland krävs kreativitet och vissa kanske tycker att du vill göra något märkligt: som att testa att utföra en rad funktioner som utvecklarna inte alls tänkt sig att någon användare kommer att göra.

Du är heller inte obekväm med att be om fler detaljer och försöka förstå riskerna med produkten ännu bättre. Det här har du inte bara nytta av i jobbet, det kan är också värdefullt på ett personligt plan: att inte vara rädd för att fråga och inte vara rädd för att misslyckas.

Det är ok att misslyckas, även de bästa mjukvarorna innehåller mängder fel, så låt oss testa och se vad som händer!

 

4. Du lär dig och förbättrar dig konstant

Det finns en del repetitiva uppgifter i arbetet, men inga projekt håller på för evigt och det kan också betyda att produkten eller tjänsten du testar kan förändras drastiskt. Du kan behöva börja lära dig om en helt ny produkt redan nästa dag.

Kom också ihåg, att även om du fortsätter att jobba med samma produkt så förändras marknaden, efterfrågan ändras och därför kommer även produkten att förändras. Som framgångsrik testare kommer du att lära dig att ta dig an nya produkter och tjänster snabbt. Det innebär också att snabbt lära sig nya verktyg, metoder, produkter och inte minst förbättra dig själva hela tiden.

5. Du får en bra förståelse för mjukvara

När du testar mjukvara i form av produkter och tjänster lär du dig massor om hur processerna bakom fungerar. Du lär dig grundligt hur och varför en mjukvara, eller ett helt system, fungerar som det gör. Så ju mer erfarenhet du får av att testa, desto mer lär du dig om trender inom systemutveckling och vanliga brister vid utveckling av mjukvara.

Att jobba som testare eller testautomatiserare är en utmärkt språngbräda till andra IT-yrken!

Överlag får du övergripande koll på hur mjukvara fungerar och gör dig allmänt mer medveten om hur system byggs och fungerar vilket ger dig fördelar inom det mesta som har med IT och mjukvaruutveckling att göra.

Låter det intressant? Just nu söker vi fler testare till vårt huvudkontor i Stockholm, läs mer här!

Läs mer: